عنوان: انتخابات مجلس موضوع انتخابی: انتخابات مجلس ویژگی های روایت انتخابی: در اولین دوره ی انتخابات ریاست جمهوری، 124 نفر ثبت نام نمودند. قانون اساسی جمهوری اسلامی، تشخیص صلاحیت داوطلبان ریاست جمهوری را در دوره اول به عهده رهبری نهاده بود. اما امام در این باره فرمودند: «... با این که در این دوره به حسب قانون اساسی مصوب از ناحیه ملت، تصدیق صلاحیت رئیس جمهور و واجد بودن شرایط او به عهده این جانب است... امر صلاحیت را از این جانب به ملت واگذار نمودم که خود سرنوشت خویش را تعیین نمایند.»[7]
امام خمینی، همچنین در دیدار با دانشجویان پیرو خط امام، به این تعداد زیاد نامزد اشاره کردند و با ذکر این که برخی از این افراد منحرف و ناشناس هستند، این موضوع را اخلال در ریاست جمهوری و بدنام کردن جمهوری اسلامی و به هم ریختن مملکت دانستند.[8] ظاهرا از ناحیه امام، صلاحیت نامزدها مردود اعلام نگردید، اما از این رو کمیته نظارت بر تبلیغات انتخابات به ریاست موسوی خوئینی ها ، با همکاری وزارت کشور با کسب اجازه از امام صلاحیت نامزدها را مورد بررسی قرار داد. در آن زمان دانشجویان پیرو خط امام مستقر در لانه جاسوسی با همیاری و گردانندگی موسوی خوئینی ها، به استناد اسنادی که در سفارت آمریکا بدان دست یافته بودند، افشاگری شدیدی علیه بسیاری از نیروهای سیاسی آغاز کردند، به همین دلیل در یک مرحله 73 نفر از دور رقابت انتخابات به دلیل این افشاگری خارج گردیدند، تنی چند از افراد، به دلیل ارتباط با ساواک به طور قانونی از دور رقابت کنار گذاشته شدند.[9] نقاط قوت و ضعف روایت: به گزارش ایسنا، یکی از نقاط قوتی که در انتخابات 1402 وجود داشت برگزاری انتخابات با کم ترین مشکل بود که از دلایل اصلی آن این بود که برای اولین بار احراز هویت تماما الکترونیکی انجام شد.
در دوره های گذشته فرآیند احراز هویت یکی از دلایل طولانی شدن روند رای گیری بود اما برگزاری انتخابات الکترونیک و احراز هویت برخط این مشکل را در این دوره حل کرد. با وجود اینکه این اتفاق برای اولین بار صورت می گرفت، کم ترین قطعی سیستم ها و آسان بودن شناسایی از نکات قابل ملاحظه برگزاری انتخابات بود.
از طرفی در بسیاری از ادوار انتخابات به خصوص در سال های اخیر، حاشیه های زیادی توسط برخی نامزدها یا طرفدارانشان ایجاد می شد اما هم قانون جدید انتخابات که حد و حدود تبلیغات را برای کاندیداها و طرفدارانشان مشخص کرده و هم کنترل درست نهادهای نظارتی از عوامل اصلی این موضوع بود.
ضمن اینکه نحوه تبلیغات به خصوص در رسانه ها و صداوسیما نسبت به ادوار گذشته تفاوت چشمگیری داشت. با وجود اینکه انتقاداتی نسبت به قانون انتخابات در تبلیغات به خصوص مدت زمان آن وجود دارد که در فرصت مناسب باید به آن پرداخت، اما فراهم شدن زمینه تبلیغات رایگان برای کاندیداها در رسانه ها و ایجاد شبکه های تلویزیونی در سراسر کشور از عواملی بود که فرصت برابری را برا نامزده ایجاد کرد.
به خصوص برای کاندیداهای کمتر شناخته شده و کسانی که بودجه خاصی برای هزینه تبلیغاتی نداشتند این روش بسیار مناسب بود. ضمن اینکه هر دوره با چاپ تبلیغات کاغذی علاوه بر هزینه بیهوده، اسراف زیادی صورت می گرفت که در این دوره با روش جدید این میزان هم به مقدار زیادی کاهش یافت.
شبکه های اجتماعی و ایجاد بستر مناسب در پلتفرم های داخلی هم از موضوعات قابل توجه تبلیغات در این دوره بود.
از سوی دیگر بر اساس گزارش ها، مجریان و ناظران انتخابات از وزارت کشور و شورای نگهبان کم ترین تخلفات را داشته اند و شکایت خاصی از سوب نامزدها در این زمینه ثبت نشده است.
همچنین با وجود اینکه در بیشتر ادوار انتخابات با امنیت کامل برگزار می شد، اما در این دوره به خصوص با حوادث یک سال اخیر برخی شائبه هایی را درباره امنیت در روز انتخابات مطرح می کردند اما در این زمینه هم انتخابات 1402 بدون هیچ مشکل امنیتی برگزار شد.
اینها تنها چند نکته قوت درباره روند برگزاری انتخابات 1402 بود که نیاز به بررسی بیشتر دارد. البته مانند هر فرآیندی، نقاط ضعفی هم وجود دارد که باید آسیب شناسی و برطرف شود.